Nyáron, de még inkább télen, hab nélkül, de még inkább habosan, kicsik és nagyok kedvenc itala. Ez a forró csoki!
Először is nem árt tisztázni, hogy, hogy mi is a forró csoki. Jó
tudni, hogy a forró csokiban rengeteg a valódi kakaó, tulajdonképpen ez
teszi ki a legnagyobb részét, közepes mennyiségű a víz, és igen kevés a
tej, vagy tejszín.
Eredetileg az azték csoki italba nem finomított, hanem „mindent bele” zúzott-porított kakaót tettek
Ettől az ital nem volt édes, ellenben tartalmazta azokat a
flavonoidokat, amik a finomítási eljárással egyre kevesebb mértékben
maradnak a kakaóban. Ebben az eredeti italban nem volt tej, de volt
benne ánizs, kukoricaliszt (sűrítőként), fahéj és chili. Gyógyhatásúnak
tartották, és ma is az, amennyiben a csoki legalább 60 %-ot tartalmaz,
finomítatlan kakaóból.
Ha a sima forró csoki már unalmas, akkor lehet az ízesítést variálni,
bátran kísérletezhetünk a különféle ízekkel. A fűszerek közül a vanília, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, chili bármikor alkalmazható, bátrabbak a bazsalikommal és a rozmaringgal
is próbálkozhatnak. Az étcsoki mellett nagyon finom forró csokit lehet
készíteni fehér csokiból is: ebben az esetben csökkenthetjük a plusz
cukormennyiséget.
A forró csoki jó barátságban van az alkohollal is
Amarettóval, rummal, whisky-vel, konyakkal is kombinálhatjuk, és
igazi varázslat lehet akkor is, ha narancs- vagy citromhéjjal ízesítjük.
Elkészítésénél figyeljünk, a felmelegített cukros-vizes-citrusos tejet
szűrjük le, mielőtt a csokit hozzáadnánk.
Az alábbi receptek kipróbálásra várnak. Melyik lesz a kedvencetek?
A legfinomabb forró csoki
Hozzávalók: 8 dl tej, 2 dl tejszín, 1 vaníliás
cukor, 1 evőkanál méz, 20 dkg 60−70% kakaótartalmú étcsokoládé, fahéj,
tejszínhab, csokireszelék
Elkészítés
A tejszínt, a vaníliás cukrot keverjük össze és egy edényben kis
lángon melegítsük. Közben az apróra tört csokit egy bögre tejjel
langyosítsunk és addig kevergessük, amíg krémes állagú lesz . A csokis
krémet keverjük a tejszíneshez, és együtt melegítsük tovább. A végén
tegyük bele a fahéjat és tejszínhabbal, csokireszelékkel tálaljuk.
Fahéjas-rumos forró csokoládé
Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 csapott
evőkanál méz, 1 rúd fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál
cukrozatlan minőségi kakaópor, 6 dkg étcsokoládé, 3 cl rum
Elkészítés
Felforrósítjuk a tejet, belekeverjük a fahéjat, a kakaót, az étcsokit
és a vaníliás cukrot. A tűzről levéve 1-2 percig kevergetjük, majd
lassan hozzáadjuk a mézet, a tejszínt és a rumot is.
Különleges ízesítési variációk
– őrölt vanília + chili
– fahéj + ánizs + chili + gyömbér
– fahéj + kardamom + chili+vanília
– fahéj + vanília + szerecsendió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése