2016. június 27., hétfő

Kubu ital házilag

Kubu. A finom frissítő és vitamindús ital nem csupán a gyermekek, de a felnőttek kedvence is.  Ráadásul családunk nagy örömére az üzleti változat „testvérét” otthon is elkészíthetjük. A Kubu italokat sárgarépából, lédús almából, őszibarackból, málnából és más, szezonális gyümölcsből készíthetjük.
http://24.p3k.hu/app/uploads/sites/11/2016/01/ben-marks_smoothie-4-e1454087430719.jpg
Az alábbi receptet  ízlésünknek és az otthon lévő gyümölcsöknek megfelelően változtathatjuk, így sosem unjuk meg.

10 literhez az alábbi összetevők szükségesek:

– 1,5 kg sárgarépa,
– 2 kg alma,
– 2 db citrom,
– 3 db narancs,
– 25-30 dkg cukor, de inkább méz,
– 1 csipet só,
– késhegynyi  aszkorbinsav ( C-vitamin)

Elkészítés

Az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk, és tegyük azonnal citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg.
A répát szintén megpucoljuk, majd felkarikázzuk. Külön lábasban feltesszük főni mindkettőt, ha szükséges, akkor öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöt és a zöldséget. Mikor puhára főttek, akkor mindkettőt botmixerrel pürésítjük, majd öntsük össze.
Adjuk hozzá  a cukrot vagy mézet, a sót, a citrusok kipréselt levét és  az aszkorbinsavat. A végén megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően tehetünk még hozzá citromot vagy cukrot, ki hogy szereti.
Töltsük üvegekbe és tehetjük száraz dunsztba, vagy csak egyszerűen kihűtjük a palackokat. Mikor teljesen kihűltek, betesszük őket a kamrába felbontás után a hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt rázzuk fel! Egy hétig tárolható.
Miért fogyasszuk?
Mert nem csak finom, de egészséges  is.  A citrusok  frissítenek, magas C-vitamintartalmúak, téli időszakban különösen nagy szüksége van rá szervezetünknek, erősíti az immunrendszert, véd a megfázástól. A sárgarépa pedig alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése