Ez a nagyi receptje, és az egyik legnagyobb előnye, hogy tartósítószert nem tartalmaz. Ráadásul univerzális, mert minden savanyítani valóhoz jó, legyen az csalamádé, uborka, paprika, zöld paradicsom, cukkini, karfiol vagy éppen kis zöld dinnye. Hogy ne aprózzuk el, egy közepesnek számító mennyiség elkészítéséhez
adjuk meg a hozzávalókat. A lé ugyanis hűvös, sötét helyen hetekig
eláll, így nem kell mindig újat készíteni, ameddig tart, addig
tölthetjük vele a hozzávalókkal megtömött üvegeket.
A recept és a savanyítás
Hozzávalók: 3 liter víz, 1 liter 10
százalékos ecet, 3 púpozott teáskanál szenes fekete bors, ugyanennyi
köménymag és mustármag, 2 púpozott teáskanál koriander mag, 3-4 nagy
darab babérlevél, 10 deka só, 30 deka cukor.
Fazékban felforraljuk az összes hozzávalót, majd hagyjuk kihűlni.
A legpraktikusabb, ha este forralunk, mert az másnapra biztosan kihűl.
Ekkor leszűrjük. A levet akár PET-palackokba tölthetjük, a magokat pedig
egy ki lével leöntve egy kicsi befőttes üvegbe rakjuk – és kezdődhet a
savanyítás.
A sterilen előkészített, 720 ml űrtartalmú üvegek aljára kaprot teszünk –
ez ízlés szerint elhagyható –, és a magokból egy teáskanálnyit az
üvegbe szórunk. Jöhet rá az elrakni való uborka, paprika vagy bármi más.
Ezt leöntjük lével, és fél órán át állni hagyjuk, szükség esetén pedig
utána töltünk a léből.
Következik a palackozás. A csavaros tető alá tegyünk egy réteg cellofánt, mert az ecetes lé marhatja a kupakot.
Egy széles lábas aljára konyharuhát teszünk, erre annyi üveget
állítunk, amennyi egymás mellett elfér. A lábast az üvegek
háromnegyedének magasságáig megtöltjük vízzel, majd felforraljuk és jó
15 percen át forrásban hagyjuk. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni,
majd mehetnek is a kamra polcára.
Az így készített savanyúságok egy évig minimum elállnak és ízletesek maradnak. Kellemes savanyítást kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése