2014. január 17., péntek

Négerkocka



Hozzávalók a tésztához: (18 cm átmérőjű tortaformához)
- 2 tojás
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg finomliszt
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál sütőpor

A habhoz:
- 10 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje

A tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj





A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral. A puha margarint habosra keverem a porcukorral és a tojások sárgájával. A fehérjét a kristálycukorral habbá verem.
A margarinos tojássárgás masszába beleszitálom a kakaóporos lisztet, majd beleforgatom a fehérje habot is.
A tortaformát margarinnal kikenem, enyhén lisztezem és belesimítom a tésztát. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 18-20 percig sütöm. (Hagyományos sütőben 210 fokon 18-20 perc, de inkább tűpróba!!)
A hab hozzávalóit gőz felett felverem, és a langyosra hűlt tésztára kenem - hagyom picit dermedni.
A csokoládét gőz felett megolvasztom, elkeverem benne az olajat és bevonom vele a tortát.
Hűtőben tárolom, és ha megdermedt, akkor szeletelem forró vízbe mártott késsel (a kést minden szeletelésnél forró vízbe mártom és megtörlöm, így szépen lehet szeletelni)


Itt is megemlítem - hátha valaki az elejét nem olvasta el - hogy ha nem tortaformában, hanem süteményként szeretnétek elkészíteni, akkor a receptben minden hozzávalót duplán számítsatok egy 25x35 cm-es tepsihez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése