2014. január 17., péntek

Kelt rózsa



Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1,5-2 dkg élesztő

+ a tetejére 1 tojássárgája
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 1 evőkanál tej


A lisztet leszitálom, és összekeverem a cukorral. A tojássárgáját, a vajat és 1 dl tejet beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe kis mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a gépen a dagasztás programot.
Ha a gép végzett a dagasztással, akkor a kikapcsolt gépben hagyom a duplájára kelni (vagy egy kelesztőtálban kelesztem).
Amikor a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom és fánkszaggatóval köröket szaggatok belőle, melyeket egymás mellé helyezek úgy, hogy háromnegyed részt takarják egymást. (ha nem akarok nagy rózsákat és csak kevesebb szirmot rá, akkor elég kb 5 kör, de ha nagyobb rózsát szeretnék több szirommal, akkor lehet 8-9 körrel is - én most kisebb rózsákat készítettem)
A majdnem egymásra helyezett köröket felcsavarom, középen kettévágom - a kettévágott rész lesz az alja, ezt picit összenyomom, a másik végénél pedig tetszés szerint kihajtogatom a "szirmokat".




A rózsákat sütőpapíros tepsibe teszem (a tepsiben lehet még keleszteni 15 percig), majd a tetejüket lekenem a tojássárgája, cukor, tej keverékével, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm (a sütési idő egyrészt sütőfüggő, másrészt függ attól is, hogy mekkora rózsát készítünk és hány szirommal stb.)
Amikor megsült, fatáblára teszem, 5-10 percre letakarom tiszta konyharuhával, hogy szépen átpuhuljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése