2013. november 7., csütörtök

Aszalt szilvával töltött pulykamell

Aszalt szilvával töltött rántott pulykamell

Hozzávalók:

20 dkg kimagozott aszalt szilva,
4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os pulykamellfilé,
só,
4-4 szelet pulykasonka és trappista sajt

A bundázáshoz:

8-10 dkg finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet),
2-3 tojás,
10-15 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

Aszalt szilvából többfélét kapni. Legjobb, ha a kimagozott, puha fajtát választjuk. Igaz, ez egy kicsit drágább mint a többi, de nincs vele vesződség. Ha mégis keményet vettünk, akkor egy kevés vízben puhára főzzük, leszűrve lecsöpögtetjük. A pulykamellet kissé kiverjük, széleit bevagdossuk, és a szeleteket egyenként besózva megolajozott alufólia lapra rakjuk. Mindegyikre 1-1 szelet sonkát meg sajtot fektetünk, majd a lecsöpögtetett aszalt szilvát is rátéve, szorosan föltekerjük. A fólia két végét ellentétes irányban csavarva szorosan becsomagoljuk.
Lábasban vizet forralunk, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, és a tekercseket óvatosan beleengedjük. 10 percig főzzük, majd leszűrve hagyjuk kihűlni. A fóliás előfőzés előnye, hogy a hús majd gyorsabban megsül, kevesebb olajat szív magába, és alakját is jobban megtartja.
A tekercset a fóliából kibontjuk, azután a lisztbe, a felvert tojásba meg a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A tojásban majd a morzsában újta megforgathatjuk, hogy a tölteléke biztosan ne folyjon ki. Bő, forró olajban 4-5 perc alatt megsütjük, papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük, végül ferdén fölszeletelve tányérra tesszük. Köretnek párolt rizs illik hozzá.

Jó tanács - Természetesen süthetjük hagyományos módon, előfőzés nélkül is, ilyenkor praktikus hústűvel összetűzni a szeleteket, nehogy sütés közben szétnyíljanak. – Csirkemellfiléből, sertéskarajból vagy szűzpecsenyéből ugyanígy készíthetjük. - A pulykamelltekercsek 2 nappal a tálalás előtt megfőzhetők, letakarva hűtőszekrényben elállnak (sőt, akár le is fagyaszthatók), de sütni frissen kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése