2013. május 12., vasárnap

Lúgosítás az egészségért

Szervezetünk elsavasodása komoly probléma, amely a legkülönfélébb egészségügyi panaszokat, szaporodó pluszkilókat és csúnyuló bőrt eredményez. Lúgosíts hát szépségedért és egészségedért - elmondjuk, hogyan csináld! Nem arról van szó, hogy mostantól csak lúgos ételeket ehetünk, hiszen egy részt, akkor szinte csak zöldséget ehetnénk, másrészt nem lenne egészséges. Ami fontos, hogy a táplálkozás során részesítsük előnyben a semleges és a lúgos hatású élelmiszereket és fogyasszunk kevesebbet a savas hatásúakból.
 
Adj oxigént a testednek!

Szervezetünk elsavasodása számos egészségügyi gondot okozhat, az állandó puffadástól kezdve a bőrproblémákon át az egészen súlyos allergiás reakciókig. “ A legáltalánosabb tünetek a fejfájás, allergia, gyomorproblémák, gyomorsavtúltengés, gyulladások kialakulása a bőrben és különböző szervekben, kimerültség, izomgörcsök.  A savasság mérésére szolgáló pH 0 és 14 közötti szám, az egyensúlyt a 7-es semleges kémhatás képviseli.  Minél savasabb egy oldat, annál alacsonyabb az oxigéntartalma, és minél lúgosabb, annál magasabb – így hát az emberi szervezet számára nyilván a lúgos kémhatás a megfelelő, hiszen az oxigén az egészség és a tökéletes működés záloga. Amikor túl sok savas táplálékot fogyasztasz, szinte kiűzöd testedből az oxigént, nem csoda hát, hogy szerveid nem működnek megfelelően.

Az elsavasodás okai

Hogyan savasodhat el az emberi szervezet, és miért csak újkeletű probléma ez? – születik meg az ember fejében rögtön a kérdés. Az elsavasodás fő okai a savformáló ételek túlzott fogyasztása, az ásványhiány és a stressz, márpedig a ma embere mindhárom tényezőnek jócskán ki van téve. Mivel táplálkozásunk alapját a feldolgozott vagy főtt-sült ételek jelentik, enzim, vitamin és ásvány igen kevés jut a szervezetünkbe,  ráadásul az adalékanyagok emésztésekor nagy mennyiségű, toxikus sav keletkezik. A savasodás hatására a szervezetben elszaporodnak a baktériumok, gombák, amelyek további savas melléktermékeket termelnek – és már létre is jött az ördögi kör.

Lépj ki az ördögi körből - az egészség és szépség felé!

Ebből csak egyféleképpen törhetsz ki:  ha visszaállítod szervezeted pH-egyensúlyát. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy soha többé nem ihatsz kávét, vagy teljes egészében mellőznöd kell a savas hatású  élelmiszereket. A sav-bázis egyensúly fenntartásához kb. 60-70%-ban kell lúgosító hatású és 30–40%-ban enyhén savasító élelmiszereket fogyasztanunk – étrendedet állítsd úgy össze, hogy csak kis mértékben tartalmazzon savas kémhatású ételeket, valamint apró trükkökkel (étrendkiegészítők, lúgos víz, citromos víz) fokozd a szervezetedet érő lúgos hatásokat! Ezzel a „kettős támadással” megszüntetheted az elsavasodást, helyreállíthatod az egyensúlyt – és örvendezhetsz a megszűnő egészségügyi problémák vagy épp az apadó kilók felett!
 
 
Az ételek kémiai hatásai
 
Nézzük hát, milyen élelmiszerek közül érdemes választani, és melyeket kell lehetőség szerint mellőzni vagy fogyasztásukat csak időnkénti kilengésként megengedni magunknak.

Savasító táplálékok (mellőzd vagy csak ritkán engedélyezd)

Tejtermékek: tej, tejföl, szilárd sajtfélék, túró, kecskesajt, édesített joghurt
Húsfélék:  marhahús, csirkehús, pulykahús, borjúhús, halfélék, tojás
Zöldségek: gombafélék, kukorica
Gyümölcsök: gyümölcskonzervek, gyümölcsszirup, lekvár, dzsem
Gabonafélék: fehér liszt és tészta, fehér kenyér és pékáruk, zabkenyér, fehér rizs, teljes kiőrlésű búzakenyér és tészta
Magvak: bármilyen sózott mag, földimogyoró, földközeli magvak
Ízesítők: ketchup, majonéz, mustár, ecet, élesztő, szójaszósz, só
Zsiradékok: margarin, ízesített vaj, kukoricaolaj
Édesítők: mesterséges édesítők, fehér cukor, barna cukor, fruktózŰ
Italok: alkohol, üdítőitalok, szénsavas ásványvíz, cukrozott gyümölcslevek

Egészséges, de enyhén  savasító hatású élelmiszerek (étrended 30-40%-át alkossák)

Tejtermékek: édesítés nélküli rizstej, szójatej, szójasajt
Húsfélék: bioforrásból származó csirkehús, marhahús, hal, biotojás
Hüvelyesek: feketebab, csicseriborsó, veteménybab
Gyümölcsök: alma, sárgabarack, bogyós gyümölcsök, sárgadinnye, ribizli, datolya, füge, szőlő, görögdinnye, narancs, mangó, ananász, szilva
Gabonafélék: árpa, barna rizs, köles, zab, rozs
Magvak: natúr kesudió, mogyoró, pekándió, pisztácia, dió, lenmag, napraforgómag
Ízesítők: curry, vanília, szerecsendió, kakaó
Zsiradékok: repceolaj, szőlőmagolaj, napraforgóolaj
Édesítők: méz, juharszirup, organikus nádcukor
Italok: zöld tea, házi gyümölcslé

Lúgosító hatású élelmiszerek (étrended 60-70%-át alkossák)


Tejtermékek:nyers, feldolgozatlan tej, vaj és író
Húsfélék: mindenféle hús savasít, ezért ha komoly egészségügyi problémáid vannak, helyettesítsd szójával, tofuval – ha nem túl súlyos a baj, napi egyszer fogyaszthatsz húst
Hüvelyesek: lencse, szójaliszt, tofu, fehérbab
Zöldségek: articsóka, paradicsom, spárga, cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, répa, karfiol, zeller, metélőhagyma, uborka, fokhagyma, zöldbab, torma, karalábé, póréhagyma, zöldsaláta, hagyma, zöldborsó, paprikafélék, sóska, spenót, édesburgonya, fehérrépa
Gyümölcsök: avokádó, banán, cseresznye, grapefruit, citrom, lime
Zsiradékok: avokadóolaj, kókuszolaj, lenmagolaj, olivaolaj
Ízesítők: nem kevert fűszerek, kelta só, himalájai só, cayenne paprika, pirospaprika
Gabonafélék: tönköly
Magvak: mandula, mandulatej

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése