2013. május 12., vasárnap

5 jó ok arra, hogy miért írj naplót

A naplóírás nemcsak az emlékeket őrzi meg, de számos területen segíti fejlődésünket. Ismerd meg a naplóírás előnyeit!
naplóírás

Több mint egyszerű jó szokás

A naplóírás jóval több egyszerű szokásnál. Segítségével nemcsak emlékeinket őrizhetjük meg, hanem egész lelkünk harmóniáját hatékonyan építhetjük. Aki ugyanis naplót ír, az mindennap számot vet eltelt óráival – ez pedig minden mentális gyakolat alapeleme. Íme 5 igazán jó ok arra, hogy ha eddig nem tetted, elkezdj naplót vezetni!


naplóírás

1. Segít meglátni a jelent

Hiszen szinte tudattalanul éljük az életünket: sodródunk egyik szituációból a másikba, nagyjából véletlenszerűen. Folyamatosan ingerek érnek bennünket, ám nem állunk meg, hogy feldolgozzuk, igazán befogadjuk őket. Alig-alig élünk a jelenben: vagy az elmúlt történéseken rágódunk, vagy a következő percen tépelődünk. Szinte nem is figyeljük meg, mi minden zajlik éppen körülöttünk, bennünk. Ám a naplóírás lehetőséget teremt arra, hogy sorra vegyük az aznapi történéseket, érzéseinket, gondolatainkat.

2. Megismerteti velünk önmagunkat

Tulajdonképpen ez a legfontosabb munkánk: magunkon dolgozni. Jellemünket, erősségeinket fejleszteni, gyengeségeinken úrrá lenni, figyelemmel követni lelkünk rezdüléseit. A naplóírás segít az önmagunkon való munkában: tisztázni érzéseinket, meglátni ismétlődő hibáinkat, felfedezni valódi vágyainkat. Ha naplót írunk, jobban megismerjük önmagunkat még akkor is, ha soha nem olvasnánk vissza. Hisz a probléma megfogalmazása már a fél megoldás, a naplóban pedig épp ezt tesszük.

3. Pszichés terápia napról napra

A pszichológusok nem véletlenül „írják fel” pácienseiknek a naplóvezetést. Csupán az, hogy kiírjuk magunkból a rossz érzéseket, hogy megfogalmazzuk a jókat, már sokat segít a mentális egyensúly elérésében. A napló egyfajta alkotómunka is, az alkotás pedig közismerten gyógyítja a lelki problémákat. A naplóval két legyet ütünk egy csapásra, hiszen olyan alkotótevékenységet folytatunk, amelynek tárgya: önmagunk.

4. Továbbfejleszti a gondolatainkat

Beszélgetni azért jó, mert a kommunikáció továbbgondoltatja velünk a dolgokat. Talán még sosem tépelődtünk azon, mi a véleményünk például a rádió megmaradásáról, de ha barátunk rákérdez, eltöprengünk rajta. Aztán ő reagál, ami újabb gondolatokat ébreszt bennünk. Nos, hasonló történik a naplóíráskor is: leírunk egy meglátást, és ahogy megfogalmazzuk, újabb dolgokat idéz fel, újabb kérdéseket vet fel. Vagyis okosodunk, gondolatvilágunkat gazdagítjuk a naplóírással.

5. Megmaradnak a fontos pillanatok

No, és persze megőrzünk sok-sok emléket. Önmagunkról, a körülöttünk élő emberekről, fontos pillanatokról. A Kísértetház című regény és film főszereplője mondja: „anyám naplót írt, mert szent meggyőződése volt, hogy így szembeszállhat az idő könyörtelen vasfogával, és megőrizheti az életét” Talán neki volt igaza – sok minden eltűnik a felejtés kútjában, a naplóírással viszont olyan kedves pillanatok is megőrződnek, amelyekre jó lesz majd visszaemlékezni, és már magával a leírással is erősebben rögzítjük ezeket a fontos rezdüléseket emlékezetünkben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése